Vad är en responsiv hemsida?

Vad är en responsiv hemsida?

En responsiv hemsida betyder att layouten och innehållet på hemsidan anpassar sig enligt skärmupplöningen på den enhet du använder när du besöker hemsidan.
Idag surfar man via datorn, tv:n, mobiltelefonen och surfplattan. Om hemsidan inte är responsiv så är den oftast vara anpassad för dataskärmens storlek.
Hemsidan blir då för stor och klumpig i en mindre skärm som på en mobiltelefon eller på en tablet. Alla har vi varit med om att besöka en hemsida från mobilen där vi får zooma, scrolla både nedåt, åt sidorna och uppåt för att kunna läsa texten eller se på bilderna. Detta behöver man inte med en responsiv hemsida då texten, bilderna och layouten anpassar sig enligt den mindre skärmen. 

När man besöker en responsiv hemsida från säg en mobiltelefon så möter man samma instans visuellt, bara i nedskalad version. Det låter kanske inte så viktigt, men det gör mycket för varu­märket och för känslan. Många blir irriterade av gamal teknik idag och hemsidor som inte riktigt kan bete sig i mobiltelefonen och man väljer då kanske att istället besöka en annan hemsida.

Att tänka på när hemsidan utformas

Undersök era besökares behov. När ni vet vad som behövs så har ni grunden för er nya hemsida . Ju mer man vet om sina kunders/besökare vanor så ju större är chanserna att lyckas.
- Vad vill de ha?
- Vad gör de på din sajt?
- Är behoven olika när de använder olika enheter? 
Den billigaste och enklaste undersökningen gör man redan genom att följa med besökarstatistiken. 

Innehållet först. Ta fram en strategi för för innehållet och då gäller der at sortera och prioritera. Här kan de ofta vara bra att ta hjälp av en van webbskribent som vet hur man producerar texter för webben för olika ändamål. 

Våga välja bort. Det är tufft att välja bort, men nödvändigt. Ha modet att skära ner på överflödig text. Detta är speciellt viktigt om man utgår från att de flesta kommer besöka hemsidan från sina mobiltelefon.

Väss strukturen och rubriker. Jobba för att göra allt klart och tydligt. Detta ökar också chanserna för att få en bra placering i sökmotorerna.


Alla Eniti hemsidor är responsiva. 

Aktuellt